viernes, 6 de diciembre de 2013

Flors i plantes nadalenques



Fira de l'avet d'Espinelves 

Espinelves és un municipi de la comarca d'Osona, però pertanyent a la provincia de Girona. Del 6 al 15 de desembre de 2013, es celebra 33ª edició de la Fira del'Avet.

L'arbre de Nadal, una tradició nòrdica a totes les cases. La tradició de tenir un arbre i guarnir-lo prové de les cultures nord europees. Els bàrbars feien una celebració als seus Déus i festajaven el solstici d'hivern amb un avet, un arbre de fulla perenne considerat un simbol de la vida eterna i prosperitat per aquelles cultures, i el decoraven amb fruits i elements de la natura. Els cristians van adaptar aquesta tradició a la cultura propia, convertint a l'arbre i les seves decoracions en simbologias referents a la fe cristiana. Així l'arbre es va decorar amb pomes, simbol del pecat original, i amb espelmes, simbol de la llum de Jesús a totes les persones.

Viscum Album
Nom català: Escarcí, Herba del vesc, Vesc, Vescarcí,Viscarí, Viscol, Visquera.        
Nom castellà: Almuérdago,Arfuego, Marojo, Muérdago,Muérdago europeo,Visco.               El vesc és una planta paràsita que s'alimenta de les espècies sobre les quals es troba, xuclant-los la saba. El vesc és considerat com un amulet, i durant les festes de nadal, es compra una branca d'aquesta planta per tenir bona sort durant l'any proper. En la majoria dels casos la seva venda és il-legal, i hauria d'evitar-se la seva compra per no posar en perill la seva supervivència.
Florrix durant els mesos de març, abril, maig, juny i juliol.
Detall del vesc

                                                   

Ilex Aquifolium
Nom català: Arbre del mal, Boix grèvol, Coscoll de vesc, Grèvol.
Nom castellà: Acebo, Agrifoleo, Cardonera, Xardón.
Floració els mesos de maig, juny, juliol.


Euphorbia Pulcherrima
Altres noms: Pastora, Pascuero, Nit Bona, Flor de Pasqua, Estrella federal, Pasqua o Poinsetia als EEUU.
La ponsètia, també coneguda com flor de Nadal, és una planta de la familia Euphorbiaceae, nativa de Mèxic. És sovint utilitzada en jardineria com arbust, però principalment en floricultura com a planta d'interior de Nadal.


Schulumbergera Truncatus, Zygocactus Truncatus
Cactus de nadal
Cactus epifític procedent de Brasil.
Flors grans que apareixen de finals d'octubre a gener.
Helleborus Niger
Nom català: Rosa de Nadal, Lèbor negre.
Nom castellà: Heléboro, Rosa de Navidad, Rosa de Noel.
És una planta originària de Centroeuropa i d'Asia Menor. El seu hàbitat natural el situen en zones d'alta muntanya dels Alpes, els Apenins i els Carpats.Té una espectacular floració hivernal, és una planta molt utilitzada per decorar terrasses i jardins en aquesta època de l'any.
Ardisia crenata
Grevillea robusta
Arbre de Nadal d'Australia, l'anomenen d'aquesta manera perque coinsideix la seva floració amb l'epoca de Nadal. A Australia, aquest arbre és molt apreciat per la seva fusta, que és molt forta. Creix en boscos plujosos i va ser descobert l'any 1830.
Detall de la flor del arbre de Nadal d'Australia








1 comentario: